Divoké hovězí s aronií

30.11.2021

Teď to bude vypadat, že jsem recept odkoukala z finálového dílu letošního Masterchefa. Ale není tomu tak. Hovězí s džemem z aronie už vařím několik let. Vlastně od té doby, kdy jsem uvařila první džem z aronie. 

Přiznám se, že natrpklá až svíravá chuť samotné aronie mi nechutná, ale v kombinaci s hovězím se změní v lahůdku. 

Co budete na 2 porce potřebovat:

  • 300 g hovězího 
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • tymián
  • nové koření
  • bobkový list
  • 2-3 lžičky džemu z Aronie
  • sůl a pepř
  • olej, máslo
  • mouka nebo jíška na zahuštění

Hovězí nakrájíme na větší kostky nebo plátky. Zprudka opečeme v rozpáleném kastrolu na trošce oleje. Vyděláme a do hrnce přidáme kousek másla a cibulku. Pozor: hrnec je většinou hodně rozpálený, tak je potřeba pod ním snížit teplotu. 

Až cibulka zesklovatí, přidáme nakrájený česnek a po chvilce i tymián a rozdrcené nové koření. To si stačí dát do papírové utěrky a paličkou na maso rozbít. Teď by to mělo u vás krásně vonět. Chvilku ještě restujeme. Cibulku s kořením zalijeme vodou, přidáme bobkový list, sůl, pepř a džem z Aronie. Důkladně rozmícháme a vrátíme kousky masa.

V tuto chvíli bude mít omáčka krásně vínově červenou až fialovou barvu. Nebojte během dušení se změní na hnědou. Dolijeme tolik vody, aby bylo maso celé ponořené a necháme klidně 2 - 3 hodiny dusit na velmi mírném teple. Jen tak aby omáčka trošku pobublávala.

Až je maso úplně měkké, přidáme jíšku na zahuštění, chvíli povaříme a můžeme podávat. My máme dušené hovězí nejraději s rýží.