O mé malé džemíkové výrobě

Nikdy jsem nezavařovala a džem jsem jedla jen v palačinkách. To se ale změnilo v létě 2012, kdy jsem čekala svého prvního syna. Všichni okolo mě si mysleli, že musím každý den sníst alespoň kilo ovoce. To samozřejmě nešlo, a tak jsem uvařila svůj první jahodový džem s banánem. Ještě za použití Gelfixu, ale zato s polovičním množstvím cukru, než které předepisoval recept. Byl vynikající. Pak jsem zkusila borůvkový s rybízem, taky byl vynikající. Chutnal nejen mně, ale i všem okolo. Zkoušela jsem další kombinace. Ne všechny byly dobré, některé skončily v koši. Protože jsem před další sezonou začala připravovat příkrmy pro malého synka, začala jsem se zajímat o to, co jíme. A moje volba byla jasná. Nahradit zbytečnou chemii v Gelfixu něčím jiným. Po nějaké době pátrání jsem objevila obyčejný pektin a zůstala u něj.

A jak vznikla moje firma? Protože se okruh kamarádek, kterým chutnal můj džem, rozrůstal, rozhodla jsem se v roce 2016 založit malou firmičku. Marmelády, džemy a povidla vyrábím doma ve své vlastní kuchyni z ovoce, které se urodí u nás v okolí Trpína nebo u známých na jižní Moravě. Exotické ovoce a citrusy nakupuji v supermarketech. Ale vždy používám zralé a kvalitní kousky. Pokud je v citrusové marmeládě i kůra, je marmeláda vyrobena z bio ovoce. Používám v malém množství obyčejný cukr (většinou 100 - 500 g na 1 kg ovoce), kvalitní vanilkové lusky Tahitensis, citronovou šťávu a zahušťuji citrusovým pektinem. Nepoužívám žádné konzervanty.  Všechny výrobky sterilizuji. Mým dvorním ochutnavačem je teď můj druhý syn.

Poprvé jsem přihlásila svoje džemíky do soutěže v roce 2017. Byla to Kunratická Jamparáda a Šípkový džem s grepem a pomerančem obsadil třetí místo v kategorii Šípkových. V roce 2018 jsem byla ve stejné soutěži ještě úspěšnější, protože jsem získala druhé místo v kategorii Aronie pro svůj džem z Aronie, třešní a malin; třetí místo v kategorii Exotika ovoce pro Ananasový džem s citronem a Bacardi; třetí místo v kategorii borůvkových pro Borůvkový džem s červeným rybízem a třetí místo v kategorii Broskvové směsi pro Broskvový džem s mangem. Na začátku roku 2019 jsem poslala jednu skleničku Pomerančové marmelády s kakaovými boby i do anglického Dalemainu do soutěže The World´s Original Marmelade Awards. Sice to na medaili o bod nevyšlo, ale 15 bodů z 20 a Čestné uznání je slušný výsledek.