Linecké cukroví

16.12.2021

Každý, kdo peče, tak určitě dělá linecká kolečka nebo jiné tvary plněné marmeládou. V každém receptu je marmeláda rybízová - z červeného rybízu. Je to klasika. 

Mně ale zásoby rybízové marmelády došly už v říjnu. Tak jsem si řekla, že je načase vyzkoušet nějakou jinou. Vyhrála to marmeláda Malina s jablíčkem, Borůvka s červeným rybízem, Ostružina s jablíčkem a Grep s pepřem Timut. Jak to dopadlo? Čtěte dál. 

Na cca 25 větších kytiček budete potřebovat:

  • 210 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 lžička citronové šťávy
Máslo si vyndejte z ledničky, aby mělo pokojovou teplotu. Pak smíchejte v míse všechny suroviny, vytvoří se drobenka. Pak ji teprve vysypejte na vál a rukama zpracujte hladké těsto. Těsto by se nemělo lepit a mělo by mít krásně hladkou konzistenci. Zabalte ho do folie a dejte na hodinu odležet do lednice. 

Z těsta si ukrojte část a rozválejte ji na tenký plát. Aby se těsto nelepilo na váleček, ta je dobré ho válet přes folii. Těsto si můžete podsypat troškou mouky nebo moučkového cukru, aby se nelepilo. Vykrájená kolečka dejte na plech vymazaný troškou másla. Pečte je na 180 °C asi 10 minut. Troubu hlídejte.  

Po upečení nechte kytičky vystydnout. A můžeme mazat.

Už jste zvědaví, která vyhrála? Dětem nejvíc chutnala Malina s jablíčkem a mně Grep s pepřem Timut. Tak je vyzkoušejte. Ještě to letos stihnete.