Strouhaný malinový koláč

17.11.2021

Druhý recept je opět na dezert. U nás doma jsou dezerty s tvarohem velmi oblíbené, a tento obzvlášť. I když vypadá složitě, tak ho máte za chvilku hotový, jen vás bude mrzet, že za stejnou chvilku bude snězený.

Recept na strouhaný koláč jsem vyzkoušela před několika lety a hned se u nás doma stal jedním z nejoblíbenějších. Základní recept mám ze stránky www.prozeny.cz a jen jsem ho vylepšila malinovou vrstvou. Pokud je pro vás velikost koláče v dortové formě malá, stačí množství zdvojnásobit a dát ho na plech. 

Na koláč do dortové formy budete potřebovat:

Na těsto:

  • 300 g hladké mouky (já používám špaldovou)
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 150 g másla
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 80 g cukru krupice

Na náplň

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 bílek
  • 1 lžíce škrobu
  • podle potřeby mléko
  • 1 sklenička džemu Maliny s jablíčkem

Nejprve připravíme těsto. Do mísy nasypeme všechny sypké suroviny: mouku, kakao, cukr a promícháme. Pak přidáme vejce, žloutek (bílek použijeme do tvarohové náplně) a změklé máslo. Těsto důkladně propracujeme. Rozdělíme ho na poloviny. Každý bochánek zabalíme do potravinové fólie a dáme ho asi na 20 minut do mrazáku. 

Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. Do mísy dáme tvaroh, cukr, vejce s bílkem a škrob. Já používám tvaroh v kostce, který je hutný, a proto směs ředím mlékem. Pokud použijete tvaroh z krabičky, tak to potřeba nebude. Důkladně vyšleháme. Měl by vzniknout krásně hladký krém.  


Nakonec vše navrstvíme do formy. Jeden kousek zmrzlého těsto nastrouháme na hrubém struhadle a rozprostřeme na dno dortové formy vyložené pečícím papírem. Trošku uhladíme. Na těsto namažeme celý malinový džem, tvarohovou náplň a nahoru navrstvíme nastrouhaný druhý kousek zmrzlého těsta.

Koláč vložte do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Pečte ho cca 40 - 50 minut (podle trouby) až je po stranách krásně vypečený. Než ho vyndáte z formy, tak ho nechejte alespoň hodinu nebo dvě vychladnout.

Pokud nemůžete cukr, klidně si koláč upečte s březovým cukrem (xylitol), který se používá ve stejném množství jako obyčejný cukr, a použijte Malinový džem s jablíčky slazený xylitolem