Tvarohové knedlíčky s omáčkou

03.11.2021

Každý už určitě jedl chleba nebo rohlík s džemem. Ale víte, že džem můžete v kuchyni použít daleko častěji a být za kuchařskou hvězdu? V několika článcích vám představím své oblíbené recepty.

Klasické ovocné knedlíky u nás moc populární nejsou. Přiznám se, že je i nerada vařím. Recept na tvarohové knedlíčky z www.kucharkaprodceru.cz mě zaujal a po prvním uvaření u nás zvítězil. Tyto knedlíčky jsou extrémně jednoduché, rychlé a přitom nadýchané a lehké jako pírko. Jsou totiž neplněné. Já jsem si původní recept ještě zjednodušila omáčkou z džemu. Tak pojďme uvařit oběd, který děti milují, nebo dezert, kterým všechny ohromíte.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 350 g měkkého plnotučného tvarohu 
  • 100 g strouhanky
  • 1 žloutek
  • 2 celá vejce
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • špetka soli
  • 1 sklenička džemu Černé bobule s malinami 
  • 1 zakysaná smetana
  • strouhaný perník
Do jedné mísy dejte tvaroh, vejce a žloutek, rozpuštěné máslo, cukr, špetku soli a přes cedník přesejte strouhanku. Lžící vymíchejte těsto. Misku s těstem překryjte fólií a nechte ji aspoň hodinu odpočinout v lednici.

Do velkého hrnce nalijte asi tři litry vody. Z těsta tvořte mírně navlhčenýma rukama knedlíčky. Velikost si zvolte podle sebe. Já pro děti dělám menší. Opatrně je dejte do vody a nechte přibližně 7 až 10 minut táhnout (voda by neměla viditelně vařit).

Než se knedlíčky uvaří, tak rychle na omáčku. Stačí dát džem do malého rendlíku a přidat trošku vody. Neohřívejte džem moc zprudka, aby se nepřipálil. Pokud bude moc hustý, přidejte ještě trošku vody. Pokud bude moc řídký, vařte o něco déle, aby se voda vypařila.

Uvařené knedlíčky vyndejte z vody a můžeme servírovat. Dejte na talířek omáčku, do ní knedlíčky a ozdobte zakysanou smetanou a strouhaným perníkem. Dobrou chuť.

Kdyby náhodou právě tento džemík nebyl zrovna na skladě, tak vyzkoušejte třeba Broskve s mangem, Borůvky s rybízem nebo třeba Hrušky s vanilkou.